Select Page

Audio knjige imaju mnoštvo prednosti.

Ljudska bića usmeno dele informacije desetinama hiljada godina, dok je štampana reč mnogo noviji izum. „Kada čitamo, koristimo delove mozga koji su evoluirali u druge svrhe”. S druge strane, slušaoci mogu izvući mnogo informacija iz govornikovih intonacija ili načina na koji akcentuje određene delove knjige.

Ironija ili sarkazam se mnogo lakše shvate usmenim putem nego preko štampanog teksta. A ljudi koji čuju Šekspira kako govori naglas imaju tendenciju da izvuku mnogo značenja iz glumčevog izlaganja. Čitaoci u Srbiji i regionu konačno mogu da budu srećni što imaju toliko opcija kada treba da dobiju svoje rešenje čitanja knjiga.

Mnogima se sviđa osećaj papira ispod prstiju, taj tihi mali šum dok okrećete stranice i zadovoljavajuća težina bilo kog romana u kome se čovek prepusti.

Ipak, kao čitalac, osećaj će biti mnogo bolji ako samo isprobate i audio knjige.

Preporuka može da bude knjiga koju ste već čitali kako biste bili u nekoj sigurnijoj zoni.

Kad se obuhvati sve, vreme je da krenemo u ZA i PROTIV audio knjiga.

ZA #1 – Multi-tasking

Bez sumnje, format audio knjige vam daje veliku slobodu. Treba da obavite neke kućne poslove? Uključite audio knjigu i isključite se u pričama. Volite da trčite? Audio knjige su kao stvorene da vam brže prođe vreme u trčanju! Morate obaviti posao? Bez brige, zabavite se tokom vožnje koristiteći bluetooth svog automobil. Jedina mana je bila da uđete u najbolji najuzbudljiviji deo priče i morate da izađete…

 

PROTIV #1 – Nemate osećaj da držite knjigu

Iskustvo audio knjige nije posebno taktilno. Pretpostavljam da biste se mogli igrati sa kablom za slušalice, ali to jednostavno nije isto. Prelistavanje stranica i držanje dobrog čvrstog poveza donosi posebnu radost.

ZA #2 – Audio knjige su prenosive

Sa druge strane mora se reći da tvrdi ili meki povez nije lako prenositi. Ta divna težina? Nije tako prijatno kada dodate knjige u već preopterećen kofer ili ranac. Audio knjiga je daleko prenosivija, a sve audio knjige sa aplikacije možete držati u džepu i na dlanu.

 

 

PROTIV #2 – Glasovi u vašoj glavi

Da li znate onaj glas koji čujete svaki put kada glavni lik govori u romanu? Ako slušate knjigu koju ste ranije pročitali, narator možda neće prikazati lik onako kako ste zamislili. Narator bi mogao previše da glumi ili nedovoljno, takođe mogu biti dosadni ili vam njihov tempo ne odgovara.

ZA #3 – Pristupačnost

Kao i elektronske knjige, audio knjige se mogu preuzeti za nekoliko sekundi. Nije potreban odlazak u knjižaru ili biblioteku! Ova funkcija je još zgodnija s obzirom na situaciju da je još uvek neizvesna situacija oko virusa.

 

PROTIV #3 – Vreme nije na vašoj strani

U zavisnosti od vaše brzine čitanja i slobodnog vremena, zapravo možete provesti više vremena slušajući knjigu umesto čitajući je.

Ipak, možete podesiti brzinu kojom slušate, tako da vam to može pomoći. Plus, ako ste često na putu, u šetnji i slično audio knjige mogu da vam doprinesu tome da mnogo brže prelazite sa knjige na knjigu. I ta prednost je ono što pravi razliku.

Od 14.10.2022. možete konačno da vidite da li su audio knjige za vas!