Select Page

Nestabilna situacija u svetu, Kovid19 i druge neizvesnoti mogu uticati na naše raspoloženje pa čak i na mentalno zdravlje.

Na sreću, audio knjige su korisno sredstvo za borbu protiv negativnih misli i osećanja.

Ljudi slušaju više audio knjiga nego ikada ranije.
A razloge toga ćemo upravo da vam pokažemo.

Sa ovih 6 benefita uz pomoć audio knjige popravićete svoje raspoloženje i da mnogo bolje iskoristite vreme koje vam se čini kao gubljenje vremena.

Pa da krenemo

1. Audio knjige pomažu da manje brinemo.

Knjige koje slušamo imaju moć da pospeše naše raspoloženje.
Knjige iz oblasti psihologije pomažu nam da zaista razumemo kako da dođemo brže do znanja i samim tim naučimo kako da se otarasimo negativnog razmišljanja.
Takođe, istraživanja pokazuju da za „one od nas koji su skloni anksioznosti i depresiji slušanje kako neko drugi čita naglas može pomoći zamenom negativnih misli nečim drugim.”

Ovo mogu da budu i zanimljive priče koje će nam pomoći da uplovimo u svet knjige koje slušamo i da skroz zaboravimo na brige.

2. Audio knjige razvijaju ključne veštine slušanja za decu 

Po raznim studijama dokazano je da audio knjige pomažu u razvoju ključnih veština govora kao što su tečnost u govoru (posebno ako se radi o osobi koja uči taj jezik), proširenju vokabulara, usvajanje jezika, izgovora i razumevanje sadržaja iz knjiga mnogo brže nego što je to slučaj sa knjigama u štampanom izdanju.

 

 

3. Audio knjige imaju iste prednosti kao i čitanje

U studiji objavljenoj u Journal of Neuroscience, istraživači su skenirali mozak devet učesnika dok su čitali i slušali. Gledajući skeniranje mozga i analizu podataka, istraživači su videli da priče stimulišu iste kognitivne i emocionalne oblasti, bez obzira da li su koristili audio knjigu ili štampanu.

 

4. Audio knjige pomažu da opustimo oči

Danas u proseku čovek provodi preko sedam sati dnevno gledajući ekrane mobilnih telefona, što može dovesti do zamagljenog vida, naprezanja očiju i dugotrajnih problema sa vidom poput kratkovidosti.

Ono što direktno utiče na naš san je plavo svetlo sa ekrana koje pored toga što nam ne dozvoljava da zaspimo, to i ometa naš cirkadijalni ritam, što otežava da se odmorite dok spavate. Slušanje audio knjige pomaže da se opustite uz kvalitetan sadržaj knjige i da vas one opuste dok se uspavljujete.

 

 

5. Sa audio knjigama lako organizujemo vreme

Biti u stanju da radimo druge stvari i čitamo, tj slušamo knjige dok obavljamo zadatke kao što su vožnja, čišćenje ili vežbanje je dobitna prednost i pomaže da dosadni i stresni poslovi da postanu prijatniji.

 

6. Može da bude prijatnije iskustvo.

Psychology Today navodi audio kao jedan od najintimnijih oblika medija – slušaoci rade zajedno sa naratorom i autorom kako bi stvorili mentalne slike scena i likova. Audio knjige mogu da razviju dodatno našu maštu, omogućavajući slušaocima da stvore ceo svet istovremeno u sebi i izvan sebe.

Biti u stanju da pobegnemo od svakodnevnih briga je moćno sredstvo na koje možemo lako da iskoristimo kroz čaroliju audio knjiga.

Sluš audio knjige se uskoro pokreću, spremite se za poletanje i da konačno uživamo u audio knjigama!
Pripremamo vam klasike, romane, knjige za rad na sebi, beletristiku, fantastiku, kao i dečije knjige.

Ukoliko niste, prijavite se za ekskluzivne popuste na dan pokretanja aplikacije na slus.rs